Gürcistan-Rusya ilişkileri yakın tarihin en iyi dönemlerini yaşarken Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Ekim ayında yapılacak seçimlere gidecek Gürcistan’ın Rusya’ya yaklaştığını ve Batı’nın önemli bir müttefikini kaybedebileceğini yazıyor.
Analiz, Gürcistan’ın bir zamanlar “eski Sovyet ülkeleri arasında en Batı yanlısı bölgelerden biri olarak kabul edildiğine” işaret ederek, kamuoyu yoklamalarının ülkenin Aralık ayında Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya katılmasını destekleyenler tarafından ağırlıklandırıldığını gösteriyor.
AB, Ukrayna ve Moldova ile birlikte 14 Aralık 2023’te 2022’de üyelik başvurusunda bulunan Gürcistan’a aday ülke statüsü verdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu yılın Şubat ayında Gürcistan’ın birliğe katılmasını istediklerini söyledi.
Ancak WSJ’NİN analizi Gürcistan’ın son zamanlarda Batı’dan uzaklaşarak Rusya’ya yaklaştığını ve bu süreci hızlandıran olayların başında “dış etkinin şeffaflığı” yasasının geldiğini gösteriyor.
İktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından Nisan ayında Meclise sunulan yasa, ülkede büyük protestolara yol açtı.
Yönetmelik, Gürcistan’da fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarına bakan bir kuruluş” olarak tescil edilmesini şart koşuyor, aksi takdirde para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar.
Batı medyasının ve muhaliflerinin “Putin tarzı yasa” dediği yasa, Kremlin’in 2012 yılında yurt dışından finanse edilen hak savunuculuğu gruplarını kontrol etmek için getirdiği düzenlemeye benzetiliyor.
Meclis tarafından 14 Mayıs’ta yapılan oylamada kabul edilen tasarı, Batı yanlısı Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edildi. Ancak tasarının 28 Mayıs’ta yapılan oylamada 4’e karşı 84 oyla yeniden kabul edilmesiyle Zurabişvili’nin vetosu aşıldı.
Tasarının onaylanmasına AB ve ABD’den sert tepkiler geldi. AB’nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, ülkenin AB’ye katılım sürecinin askıya alındığını açıkladı. ABD, Tiflis yönetimine 95 milyon dolarlık yardımı da durdurdu.
Mecliste 4 sandalyeli muhalefet partisi Girçi’nin kurucularından Zurab Japaridze, yasayla ilgili şu iddiaları paylaşıyor:
Gürcü Rüyası bu Rus yasasını uygulamaya başlarsa, Rusya’daki gibi uluslararası örgütleri ve bağışçı örgütleri kapatacaklar; sivil toplumu, bağımsız medyayı ve muhalefet partilerini yok edecekler.
Analiz ayrıca Gürcistan’ın Batı için jeopolitik önemine de dikkat çekiyor. 3,7 milyon nüfusa sahip Kafkas ülkesi, Orta Asya ülkeleri ve Azerbaycan’ın Batı ile ticarette Rusya’ya giden tek alternatif yolu oluşturduğuna dikkat çekiliyor.